Cутність поняття і різновиди трансформації у видавничій галузі - Кір’як, В. С. (Обрії друкарства, 2024)
Підприємницька діяльність в Україні стрімко розвивається попри повномасштабне вторгнення РФ і кризу в економіці. Підприємства поступово трансформували й адаптували свою діяльність відповідно до нових викликів, і видавничий сектор не є винятком. У статті визначено відмінність між поняттями «зміна» і «трансформація», наведено дефініцію поняття «трансформація» як базової наукової категорії. Досліджено значення трансформації в межах підприємницької діяльності. Увагу зосереджено на трансформаційних процесах у видавничій галузі, яка за Класифікатором видів економічної діяльності належить до розділу 58 секції J (Інформація та телекомунікації). Визначено, що залежно від сутності поняття трансформацію можна розглядати за допомогою таких підходів: процесний, системний і ситуаційний; розглянуто ці підходи в межах діяльності видавництв. Зазначено, що передумовою для трансформації підприємницької діяльності є криза, викликана внутрішніми й зовнішніми факторами.