Футурологія суспільства і медіакультура

Автор(и)

  • Н. І. Зражевська
  • С. Ф. Зражевський

DOI:

https://doi.org/10.20535/2522-1078.2015.1.95232

Ключові слова:

Футурологія, Медіа культура, Теорія суспільства, Теорія медій

Анотація

В статті описані основні футурологічні проекти, що спричинили вплив на сучасну медіа культуру. Медіа та інформація стають необхідною складовою всіх новітніх футуристичних теорій. Практика свідчить, що історія і теорія медій лежить в площині соціокультурного дискурсу і не може розглядатися поза стосунками медій з суспільством і культурними трансформаціями. Важливим є дослідження футурології та її зв’язку з медіа, оскільки футурологічні прогнози «комунікативної футурології» багато в чому здійснилися, отже їх вивчення дає можливість зазирнути вперед, охопити логіку, філософію і тенденції розвитку сучасних медіа. Актуальність теми дослідження обґрунтована також введенням в навчальні програми магістратури з медіа комунікацій курсу «Теорія медій та суспільства», де теоретичні концепції суспільств тісно перетинаються з теоріями медій і медійними практиками. Мета статті показати як футурологічні теорії суспільства пов’язані з сучасною медіа культурою і реалізуються в її артефактах. В статті ми звертаємося не лише до ідей дослідників-комунікативістів, а також до новітніх теорій сингулярності і трансгуманізму. Також важливим завданням було простежити філософію і логіку християнської футурології у зв’язку із їх впливом на сучасну медіа культуру; Кліпкультура,  гіперреальність, транскультурні і кроскультурні проекти — передбачені і описані великою мірою в працях Е. Тоффлера та інших відомих філософів. Що стосується геніальних прогнозів Г. Інніса та М. Маклюена, то їх розуміння суспільства в контексті розвитку медіа розкрили найбільш суттєві ознаки культури майбутнього — глобалізацію, візуалізацію, сингулярність, розширення органів чуття людини, скорочення часу і відстані тощо. Дійсно теорії сингулярності і транс гуманізму так само, як прогнози М. Маклюена, роблять акцент на ролі технологій в суспільстві майбутнього. Християнська футурологія в свою чергу не відстає від цих теорій в аспекті реалізації медіанаративів. Стаття покликана показати, що футурологічні теорії суспільства мають тісний зв'язок з сучасною медіа культурою і впливають на усі її складові.

Посилання

Белл Д. Грядущее постиндустриальное общество. Опыт социального прогнозирования / Д. Белл. — М. : Academia, 2004. — 944 с.

Емелин В. А. Постиндустриальное общество и культура постмодерна [Электронный ресурс] / В. Емелин. — Режим доступа : http://emeline.narod.ru/postindustrial.htm.

Бард А., Зодерквист Я. Netократия. Новая правящая элита и жизнь после капитализма / А. Бард, Я Зодерквист.— СПб.: Стокгольмская школа экономики в Санкт-Петербурге, 2004. — 252 с. — Режим доступу : http://userdocs.ru/ekonomika/1367/index.html.

Хмелько В. Макросоціальні зміни в українському суспільстві за роки незалежності // В. Хмелько. — Соціологія: теорія, методи, маркетинг, 2003. — № 1. — С. 5−23.

Фукуяма Ф. Конец истории и последний человек / Ф. Фукуяма ; пер. с англ. М. Б. Левина. — М. : ООО «Издательство ACT» ; ЗАО «Ермак», 2004. — 588 с. — Режим доступу : http://gendocs.ru/.

Тоффлер Э. Третья волна / А. Тоффлер. — М. : АСТ, 1999. — 784 с.

Тоффлер Э. Футурошок / Э. Тоффлер. — Санкт-Петербург : Лань, 1997. — 464 с.

Маклюен М. Понимание медиа: Внешнее расширение человека / М. Маклюен. — М : «Гиперборея» ; «Кучково поле», 2007. — 464 с.

Маклюен М. Галактика Гутенберга [Электронный ресурс] / М. Маклюен. — Режим доступа : http://yanko.lib.ru/books/cultur/mcluhan=galaktika _gutenberga=ann.htm#_Toc86617647.

Диринг Майкл. Рассвет сингулярности. / Майкл Диринг. — Режим доступу : http://transhumanism.org/languages/russian/dawnofsingularity/Deering.htm.

The Transhumanist Culture [Електронний ресурс] — Режим доступу : // http www.transhuman.org/transhistory.htm.

Bignell J. Postmodern Media Culture / J. Bignell. — Edinburg : Edinburg University Press, 2001. — 240 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-28

Як цитувати

Зражевська, Н. І., & Зражевський, С. Ф. (2015). Футурологія суспільства і медіакультура. Обрії друкарства, (1), 65–82. https://doi.org/10.20535/2522-1078.2015.1.95232

Номер

Розділ

Статті