Якість роботи редактора над текстовим контентом сайта для масового відвідувача (на прикладі ресурсу http://cookery.com.ua)

Автор(и)

  • О. В. Назаренко

DOI:

https://doi.org/10.20535/2522-1078.2019.1(7).169571

Ключові слова:

сайт для масового відвідувача, кулінарна тематика, робота редактора, якісний текстовий контент, лексичні та стилістичні помилки

Анотація

Стаття присвячена дослідженню особливостей редагування ресурсу, цільовою аудиторією якого є масовий відвідувач, оскільки тематика його одна з найбільш популярних і завжди приваблює багатьох відвідувачів — кулінарна. Досліджуваний сайт відрізняється разючим дисонансом між гарним дизайном та неоднозначним текстовим контентом. Ми зробили спробу дослідити лексичний шар і те, наскільки якісний контент викладено на сайті. Проаналізувавши матеріали, прийшли до висновку про недостатню роботу редактора над текстовою складовою частиною ресурсу, оскільки практично в кожному реченні наявні помилки лексико-стилістичного плану: міжмовна омонімія, неправильно перекладені або взагалі не перекладені електронним перекладачем слова, мовна надмірність, уживання слів у невластивих значеннях, неправильно вжиті контекстуальні синоніми, виникнення небажаної метонімізації, фактичні помилки, русизми. Матеріали вимагають ретельної роботи редактора, що допоможе поліпшити якість контенту сайта.
Винайдення Мережі відкрило якнайширші можливості для всіх, хто має будь-які інформаційні потреби, тобто тепер кожна людина може знайти ресурс, а то й не один десяток, що відповідав би на її інформаційні, розважальні, комунікативні запити. Надзвичайно популярний сегмент веб-простору — кулінарні сайти.
У Мережі зберігається тенденція, притаманна традиційній друкованій пресі і телебаченню — незмінний інтерес та любов аудиторії до кулінарної тематики. Відповідно, кулінарні сайти — безпрограшний варіант для кожного власника сайта, що тільки розпочинає свою мережеву діяльність. З огляду на це, цікаво відстежити, яким же є контент ресурсу кулінарної тематики, наскільки якісно він адмініструється та редагується. Предметом нашого зацікавлення став україномовний сайт http:// cookery.com.ua.

Посилання

Амзин А. Новостная интернет-журналистика. URL: http://www.newsman.tsu.ru/wp-content/uploads/2014/02/NIJ-2-20131006.pdf. (дата звернення: 10.10.18).

Блинова Н. М. Специфіка редагування конвергентних ЗМІ / Н. М. Блинова // Держава та регіони. Науково-виробничий журнал. Серія: Соціальні комунікації. 2017. № 1(26). С. 122–126.

Захарченко А. Інтернет-медіа : навч. посіб. URL: http://www.sensus.org.ua/files/Internet-media.pdf (дата звернення: 20.09.18).

Калмыков А. А., Коханова Л. А. Интернет-журналистика [Електронний ресурс]. Москва : ЮНИТИ–ДАНА, 2005. URL : http://termediacenter.org/uploads/pdf/0061-Kalmykov-Kolhanova-Internet-journalism.pdf (дата звернення: 14.10.18).

Крейг Р. Інтернет-журналістика : Робота журналіста і редактора у нових ЗМІ. Київ : Києво-Могилянська академія, 2007. 324 с.

Назаренко О. В. Лексичні інновації у мові мережевого журналу для жінок / О. В. Назаренко // Лексико-граматичні інновації в сучасних слов’янських мовах: VIIІ міжнар. конф. (м. Дніпро, ДНУ ім. Олеся Гончара, 06-07 квітня 2017 р.). Дніпро : Акцент ПП, 2017. С. 102–104.

Назаренко О. В. Робота редактора в інтернет-просторі (на прикладі сайту телеканалу «24») / О. В. Назаренко // Редакційно-видавний фах та сучасні культурні коди : кол. моногр. Дніпро : Адверта, 2018. С. 88–95.

Назаренко О. В. Редакторське опрацювання інтернет-ресурсів (на прик­ла­ді сайту «Читомо») // Український смисл. Дніпро : ЛІРА, 2018. С. 227–234.

Новий тлумачний словник української мови: у 4 т. [уклад. В. Яременко, О. Сліпушко]. Київ : Аконіт, 2000.

Amzin A. (2013), «News Internet-journalism», available at: http://www.newsman.tsu.ru/wp-content/uploads/2014/02/NIJ-2-20131006.pdf (accessed 10 October 2018).

Blinova N. (2017), «The Specificity of Editing of the Convergent Media», Derzhava ta regioni, Naukovo-virobnichiy zhurnal, Sotsialni komunikatsiyi, Vol. 1 (26), pp. 122–126.

Zakharchenko A. (2014), «Internet-media», available at: http://www.sensus.org.ua/files/Internet-media.pdf (accessed 20 September 2018).

Kalmykov А. А., Kohanova L. А. (2005), Internet-journalism, available at: http://termediacenter.org/uploads/pdf/0061-Kalmykov-Kolhanova-Internet-journalism.pdf (accessed 14 October 2018).

Kreig R. (2007), Internet journalism: The work of journalist and editor in the new media, Kyiv, Kyiv-Mohila Academy Press, 321 p.

Nazarenko O. (2017), «Lexical innovations in the language of the network magazine for women» // Leksiko-gramatichni innovatsiyi v suchasnih slov’yanskih movah: VIII Miznarodna konferentsiya, Dnipro, pp. 102–104.

Nazarenko O. (2018), «The work of the editor in the Internet space (on the example of the site of the channel „24”)», Redaktsiyno-vidavnichiy fah ta suchasni kulturni kodi: kolektivna monografiya, Dnipro, pp. 88–95.

Nazarenko O. (2018), «Editorial work over Internet resources (on the example, the site „Chitomo”)»,Ukrayinskiy smysl: zb. nauk. prats’, Dnipro, pp. 227–234.

New Explanatory Dictionary of the Ukrainian Language, 4 Vol, Kyiv, Aconit, 2000. Series «New Dictionaries».

##submission.downloads##

Як цитувати

Назаренко, О. В. (2019). Якість роботи редактора над текстовим контентом сайта для масового відвідувача (на прикладі ресурсу http://cookery.com.ua). Обрії друкарства, (1(7), 111–123. https://doi.org/10.20535/2522-1078.2019.1(7).169571

Номер

Розділ

Статті